The winners of Alvar Aalto’s museum extension competition are young Finnish architects. The main goal was to connect and integrate Alvar Aaltos two masterpieces – the Alvar Aalto museum and the Museum of Central. The winning team was selected over 689 other entries for creating a sensible proposal that met the competitions main goal – “to adapt to its worthy environment in a balanced way, and to find a natural connection with the architecture of Alvar Aalto.”

The best things about project were its atmosphere and the tranquil element it brings between the Alvar Aalto Museum and the Museum of Central Finland.

As Jury claims the gentle form is superbly sensitive and powerful at the same time. It is memorable and structures the new architecture to specifically suit this location.

The curved forms of the interior can be sensed through the minimalist glass facade and the simple, flat-roofed shape. Its lightness is in appropriate contrast to the museum buildings, making the extension stand out as a new layer and not fusing together the museums into a single mass.

The functional emphasis and spatial solutions are appropriate. The main space of the extension is on the lower level, and creates a spatial totality together with the Alvar Aalto Museum cafe. This is an ideal solution in terms of the functionality of the museum shop. The visitor is led by beautifully curving lines towards the upper floors

A functional weakness in the scheme is the connection to the Museum of Central Finland, and not enough space for storage rooms. The solution for the storage spaces should also be refined, so that they better serve both museums.

The design requires a lot of further development, but it gives the promise of an architecture that is powerfully self-contained, while at the same time in a subtle balance with its surroundings.

The winner project authors have received 14000€ prize.

Second place went to “Kannel”, a proposal submitted by another Finnish working group, and third place to the Australian-Spanish SMAR Architecture Studio. Apart from the top three, two other entries were purchased and two were given honorable mentions.

It must be noted that Georgian architects also submitted the project for the competition. Despite the fact that they did not win, their submission went to top 20 works.  You can view the pictures of the project below:

 
Author: Tamta Jugashvili

 

 

 

Facebook Comments
facebooktwitterpinterest