Tutors: Rory Rankin | Brett Mahon (NIR)

Participants:  Konstantin Evtimov (BGR) Glen Andrews (NIR) Jacob Thompson (NIR) Matthew Scerri (MLT) Dalibor Staněk (CZE) Tobias Hrabec (CZE) Damien Girard (FRA) Katja Marinič (SVN) Katarina Kobale (SVN) Beatriz Ferreira (PRT) Marcos Anton (ENG) Raquel Ocón (ESP) Naima Callenberg (SWE) Kristin Karlsson (SWE)

Area: 36m2

Location: Nida | Lithuania

Photo: Alexandra Kononchenko | Rory Rankin | Brett Mahon

EASA 2016

 

Collector Gatherer is a shelter in the forest with a strong concept, which connects people even if they have never met. Another benefit is a vertically developed volume of the building that provides unusual experience for visitors by letting them be on the level much higher than the ground in surrounding of the trees. It allows to appreciate the natural beauty of the Curonian Spit’s coastline – both the form of the sea and the forest.

The structure is wooden and each wall has a multiple platforms, where anyone can leave an item for their next visit, or those who will use the shelter next, transforming it by doing so. As time passes the shelter will change, including the color of the see-through timber walls, probably it will even be covered by moss.

There are three levels with different functions in Collector Gatherer. The ground level is a social space, which shall become the treasury as a result of gathering various items from the forest and the beach. The middle level is a mezzanine, where visitors can lie and enjoy their beautiful surroundings. The upper level, almost 4m height, provides the closest connection with the trees and at the same time detaches from the ground. All levels are connected by the system of wooden stairs.

Brett Mahon has shared some more details with idaaf about Collector Gatherer by answering our questions:

 – What did inspire you to create the shape of Collector Gatherer the way we see it now?

It came about through a short dialogue over a long period of time between myself and Rory. We were both living in separate locations when working on Collector Gatherer. Eventually the shape was formed from the idea of creating a simple form with one chamfer, which from the main approach would give a narrower impact thus emphasising the verticality of the structure and the trees which surround.

 – How was the final and exact location chosen for CG?

We always had an idea of the type of space we envisioned for Collector Gatherer, although it wasn’t until the second and final time we visited Nida that we truly felt we had found it. Before, we had one or two locations in our minds, but then we stumbled upon an opening at the edge of the forest and the other locations left our minds.

 – What was the most challenging part of the workshop?

This is a hard question, because for us everything seemed to run very smoothly even with the materials arriving 5 days later than planned. Our participants were really engaged and worked extremely hard to build CG in just 8 days. For this we are extremely grateful.

 – Are you going to visit CG after some time or monitor how it works and “lives” in the forest? What do you expect to see if so?

For us it was important to create an open structure which could be inhabited and used by anyone who passed by. The other day we received a photo from a local who wanted to express her admiration of CG. If we were to visit in the near future we would expect to see the shelves full of interesting forest objects and not too many empty wine bottles.

 

Find more about Collector Gatherer

 

 

Author: Tata Alkhazashvili

Facebook Comments
facebooktwitterpinterest